Streamingtjenester online i 2023

Streamingtjenester tilbyder alt inden for TV-programmer, film og musik. Både TV live streaming og replay, gratis såvel som med det bedste mobilabonnement.

Streamingtjenester tilbyder alt inden for både TV-programmer, film og musik. Streaming er blevet stadig mere populært, og en lang række streamingtjenester har et enormt udvalg af alt, hvad du kan begære af TV og musik. Nogle tjenester kræver abonnement, mens andre tilbyder gratis streaming. Det er en god ide at orientere sig i det store udbud og derpå med omtanke vælge, hvad der passer dig bedst.

Danske Streamingtjenester er domineret at 3 udbydere

  1. Telia (CBB)
  2. YouSee (Telmore)
  3. Waoo

Vælg selv hvad, hvor og hvornår

Grunden til, at TV-streaming er blevet så populært i de senere år, er først og fremmest, at streaming giver dig mulighed for selv at vælge præcis, hvad du vil se, og ikke mindst: hvornår du vil se det. Samtidig er fordelen ved streaming, at du kan se TV på alle dine enheder, hvad enten du foretrækker mobiltelefonen, din tablet, PC’en eller dit smart-TV. Det eneste, det kræver, er, at du har en hurtig internetforbindelse.

Streaming er TV eller musik via internettet

Streaming går kort og godt ud på, at du ser TV eller lytter til musik via internettet. Du skal således være online for at streame, og du skal have en hurtig internetforbindelse for at undgå afbrydelser i billedet, når du streamer TV. Dog er der nogle steder mulighed for at se TV-programmer offline, men det er begrænset.

Data lagres ikke

Ideen med TV-streaming er blandt andet, at indholdet af det du ser, ikke lagres på din enhed. Film, dokumentarer, TV-serier, sportsudsendelser og så videre optager derfor ikke plads på din harddisk. Du ser programmerne online som en ‘strøm’ af data, der kører gennem din enhed, men altså uden at lagres.

Hurtig internetforbindelse er påkrævet

For at streame TV kræver det, at du har en hurtig internetforbindelse, gerne en fiberbredbåndsforbindelse. Din enhed – mobiltelefon, tablet eller PC bør være tilsluttet netværket- enten trådløst eller via et kabel – så du ikke bruger af dine data på den mobile enhed. Du kan dog udmærket streame, også når du er på farten, men du skal da være opmærksom på, at det sluger en stor mængde data at streame film og serier.

Stort udbud både live og replay

Den største fordel ved streaming er imidlertid, at du kan vælge mellem et enormt udbud af programmer, og at du kan se programmerne, når det passer dig. Der er to grundlæggende muligheder for streaming, nemlig ‘live’ og ‘replay’. Danske TV-stationer som DR og TV2 tilbyder således både ‘live streaming’ og ‘replay streaming’ på alle deres kanaler. Dette betyder, at du kan vælge at se direkte TV, altså udsendelser, der sendes her og nu, og streame programmet via internettet. Eller du kan vælge at se det pågældende program på et andet tidspunkt, når det passer dig bedre – altså på ‘replay’.

Fleksibilitet er populært

Denne fleksibilitet er den vigtigste grund til, at streaming af TV er blevet så populært. Reelt er streaming et udtryk for en ændring af livsstil. I forhold til befolkningstal er danskerne et af de folk i verden, der streamer mest TV. Hvilket skyldes, at vores livsstil fordrer fleksibilitet, også når det kommer til vores forbrug af TV.

Hver sin smag

For 20-30 år siden var det normalt, at familien samledes foran TV-skærmen efter aftensmaden for at se TV sammen. Denne tid er forbi. I det 21. århundrede har alle familiens medlemmer hver sin enhed med adgang til internettet, og da hver har sin smag i TV-programmer, er streaming blevet en oplagt mulighed.

Vi vil se TV, når det passer os

Men én ting er, at familiens teenager vil se sine egne favoritprogrammer, noget andet er, at alle i familien har en hel del at se til, også efter arbejde og skoletid. Mens vi i det 20. århundrede holdt øje med programfladen hos DR for ikke at gå glip af næste afsnit af en TV-serie, kan vi i dag roligt tage i fitness-centeret og så bare se afsnittet af TV-serien på replay senere på aftenen, når det passer os.

Brug hjemmets netværk

Når du er hjemme, kobler du dig på husets netværk, og det bedste er her at bruge TV’et. Med et smart-TV har du straks adgang til internettet, og da kan da hente de nødvendige apps på den måde, du normalt henter apps til din smartphone. Der findes også andre muligheder for at klargøre TV’et til streaming, for eksempel ved at bruge Google Chromecast eller AppleTV. Begge dele kræver dog, at du investerer i lidt hardware og en smule tid på at sætte det op. Men det er ikke hverken dyrt eller vanskeligt.

Find din streamingtjeneste

Men når du således er online, og TV’et eller en anden enhed har de nødvendige apps installeret, skal du finde den eller de streamingtjenester, du er interesseret i at benytte. En del er gratis, først og fremmest de danske, og en af de mest populære er såmænd DR TV.

Danmarks Radio

Danmarks Radios TV tilbyder streaming af TV, såvel live streaming som replay. Det er gratis, hvis du i forvejen betaler medielicens. Hos DR kan du således se et hav af programmer fra arkivet, programmer fra alle DR’s kanaler, når du har tid og lyst til det. Og du kan streame live fra DR, hvis du for eksempel sidder med din PC eller tablet i køkkenet, eller med din smartphone på toilettet.

Filmstriben og Filmcentralen

Blandt de andre danske streamingtjenester, der er gratis, finder du Filmstriben og Filmcentralen:

  • Filmstriben er de danske bibliotekers streamingtjeneste. Du låner således her på samme måde online via din enhed, lige som du gør, når du normalt låner bøger eller andet på biblioteket. Og Filmstriben tilbyder streaming af både spillefilm, dokumentarfilm og kortfilm.
  • Filmcentralen hører til Det Danske Filminstitut, og deres streamingtjeneste giver dig adgang til et skatkammer af såvel nye som gamle film, dog fortrinsvis dokumentarfilm og kortfilm.

Udenlandske streamingtjenester

Gratis udenlandske streamingtjenester er mere vanskelige at finde, men de findes dog, og en del tilbyder en gratis prøveperiode. Dette gælder for eksempel Dplay, som har en måneds gratis streaming med titlen ‘Sport og Underholdning’. Der er ingen binding på abonnementet, men hvis du vælger at blive, koster det efter den første gratis måned 99,95 kr. pr. måned de følgende 6 måneder. Derefter koster det 179 kr. om måneden, hvis du vil fortsætte med at have sport inkluderet, uden sport koster det fortsat de 99,95 kr.

Netflix

Også hos Netflix kan du få den første måned gratis, mens du derefter må betale 79 kr. om måneden for abonnementet. Rigtig mange danskere kender Netflix og bruger denne udbyder flittigt. Og det er selvfølgelig fordi netop Netflix har et enormt katalog af både film og serier, så der altid er noget for alle.

Amazon Prime Video

Et tredje eksempel på en udenlandsk udbyder af TV-streaming kan være Amazon Prime Video. Her er fordelen, at du får et stort og bredt udvalg af film og serier især inden for drama og krimi, og samtidig er prisen særdeles rimelig: 2.99 euro (omkring 23 kroner) om måneden det første halve år, derefter ryger prisen op på omtrent det dobbelte – 5.99 euro (45 kroner sådan cirka) – men det er jo fortsat billigt. En ulempe ved Amazon Prime Video kan for nogle være, at en del film og serier ikke har danske undertekster. Som streamingtjeneste er Amazon ret ny i Danmark, og indholdet er ikke helt tilpasset danske brugere.

Viafree er gratis

Viafree streamingtjeneste

Viafree er et eksempel på en helt gratis streamingtjeneste, hvor du reelt får det meste af det, du får på de andre Viasat-kanaler, hvilket vil sige først og fremmest serier og underholdningsprogrammer, både dansk og udenlandsk. Men fidusen ved Viafree er altså, at den er gratis – og hvorfor mon? Fordi du skal acceptere at kigge reklamer cirka 4 minutter hver gang, du har set cirka 10 minutters program.

Min Bio til børnene

Der er også streaming til danske børn. ‘Min Bio’ er streamingtjenesten, der leverer film og serier til børn i nærmest enhver aldersgruppe. Udvalget er meget bredt, også i den lidt mere ‘seriøse’ afdeling, altså ‘pædagogiske’ programmer, hvor meningen er, at børnene gerne må lære noget. Måske endda noget nyttigt. Og det ekstra fine ved Min Bio er, at et abonnement kun koster 39 kr. om måneden.

TV2 Play

For de voksne, stadig hjemme i Danmark, er TV2 Play et godt bud på en streamingtjeneste, fordi TV2 Play fortløbende producerer aktuelle programmer og nyhedsprogrammer, mens de samtidig har et stort katalog af danske programmer på lager. Og så er abonnement på TV2 Play i den billige ende: 39 kr. pr. måned. Godt nok dækker denne pris kun en lidt skrabet basispakke, mens et fuldt abonnement med adgang til alle TV2’s kanaler – og uden reklamer – koster 129 kr. En ulempe ved TV2 Play kan for nogle være, at her er klart fokus på danske programmer, og udbudet af udenlandsk producerede programmer er meget begrænset.

tv2 streamingtjenester

Familien kræver høj hastighed

Når I streamer TV hjemme, er en bredbåndsforbindelse med høj hastighed en nødvendighed, ikke mindst fordi det normalt vil være sådan, at flere medlemmer af familien er online samtidig. Mens nogle streamer, er andre måske optaget af gaming online, og atter andre surfer på internettet. Dette forbrug kræver sammenlagt en hurtig bredbåndsforbindelse for at være sikker på, at billedet ikke hakker ved TV-streaming. Hvis flere familiemedlemmer streamer forskellige programmer samtidig fra den samme streamingtjeneste, kan det nogle steder koste et ekstra gebyr udover det normale abonnement.

Begræns dataforbruget på mobil enhed

Når du benytter mobile enheder, skal du klart søge at begrænse forbruget af data på dit mobilabonnement. Det vil sige, at du bruger det trådløse netværk derhjemme, når du streamer. Når du er på farten, kan du udmærket streame TV på din smartphone, laptop eller tablet. Imidlertid kræver streaming af TV en hurtig forbindelse, og hvis du streamer i HD, skal du regne med en hastighed på minimum 10 Mbit/s.

På farten svinger kvaliteten

Når du streamer hjemmefra, for eksempel mens du sidder i toget, vil du opleve, at billedkvaliteten skifter ind imellem. Når signalet til din mobile enhed svækkes, vil billedkvaliteten automatisk blive dårligere. Mobile bredbåndsabonnementer tilbyder som flest rigelig hastighed til at kunne streame TV, men når du bevæger dig, må du være indstillet på skiftende billedkvalitet.

Film i HD sluger 3 GB i timen

Samtidig skal du altså huske, at du bruger af din datamængde på dit mobilabonnement, når du streamer hjemmefra. Streaming af TV i HD sluger omkring 3 GB i timen! Dette svarer ofte i mange mobilabonnementer til den samlede datamængde, du har til rådighed på en måned. Så vær opmærksom på dit forbrug af data, når du streamer mobilt. Til gengæld skal du ikke bekymre dig om plads på harddisken, for streaming kræver jo netop ingen lagring af data. Kun kontinuerligt forbrug.

Hjemme er det hastigheden, der tæller

Hjemme i boligen er sagen en anden, selvfølgelig fordi en bredbåndsforbindelse ikke er begrænset af noget forbrug af datamængde. Til gengæld kræver bredbåndsforbindelsen hjemme en meget høj hastighed alt efter hvor mange medlemmer, der er i familien og hvor mange, der er online samtidig, og hvad de enkelte brugere foretager sig online. Hvis I har TV af 4K kvalitet, kræves der faktisk hele 40 Mbit/s for at streame TV, og hvis der så samtidig er en anden i familien, der gamer, og så videre – ja, så skal I nok regne med en hastighed på minimum 200 Mbit/s for download, for at det hele kan køre.

Streaming af musik

Men film og TV-programmer er bestemt ikke det eneste, du kan streame fra internettet. Også musik er tilgængeligt, og her er der om muligt endnu mere fleksibilitet. Du kan få adgang til bogstavelig talt millioner af melodier fra en række streamingtjenester, der udbyder musik af enhver slags. Og når det gælder musik, har du mulighed for at sammensætte dine egne lister af yndlingsnumre og endda gemme musikken.

Lav din egen playliste

Forskellen mellem at streame TV og streame musik er derfor især, at du med musikken kan håndplukke melodier efter din smag, og derpå gemme disse numre på en såkaldt ‘playliste’. Denne playliste kan du derefter opbevare på din mobile enhed, for eksempel din smartphone, og du kan så til hver en tid tage din musik frem og lytte til den, hvorend du opholder dig. Og du kan dele din musik med andre.

Du har altid din musik med dig

Sagen er nemlig, at du med din playliste i din smartphone kan afspille din musik på et stereoanlæg hvor som helst, blot du kan koble dig på det pågældende anlæg, for eksempel via enten Wi-Fi eller Bluetooth. Som det gælder for streaming af TV, er det for streaming af musik ikke et spørgsmål om at lagre data på din enhed. I stedet opbevares din playliste hos din streamingtjeneste, så du altid har adgang til den.

Hastigheden for at streame musik

Ligesom ved streaming af TV er det også for streaming af musik nødvendigt at have en god internetforbindelse. Men kravene for at kunne lytte til musik i god lydkvalitet er ikke så høje som kravene for at kunne se billeder i god kvalitet. Lydkvalitet afhænger af hastigheden for overførsel af data, ligesom det gælder for billeder, men lyddata måles i kbps – altså kilobytes pr. sekund – i modsætning til hastigheden for streaming af TV, der måles i mbps – altså megabytes pr. sekund. Megabytes svarer til godt 1000 gange mere end kilobytes – der går 1024 KB på 1 MB.

Du kan vælge lydkvaliteten

Du får derfor næppe nogen problemer med at hente lyd i god kvalitet, heller ikke fra dine mobile enheder. Noget andet er så hvilken kvalitet, streamingtjenesten leverer musikken i. Her er det sådan, at fire ud af de fem mest populære streamingtjenester for musik leverer i kvaliteten 320 kbps – kun én, Apple Music, leverer i lidt lavere kvalitet, nemlig 256 kbps. Men også Apple Music’s kvalitet er god nok. Samtidig er det sådan, at høj lydkvalitet ‘spiser’ af din datamængde på dit mobilabonnement, og streamingtjenesterne giver dig derfor som regel mulighed for selv at vælge hvilken kvalitet, du vil streame i.

De fem store musik streamingtjenester

De fire store streamingtjenester inden for musik er: Spotify, TIDAL, Google Play Music, Apple Music og Deezer. De har alle fem det til fælles, at de koster 99 kr. om måneden i abonnement, og de tilbyder alle flere end 30 millioner musiknumre, du kan vælge og vrage imellem. TIDAL har den største samling, på næsten 50 millioner numre. Men mon ikke de fleste af os kan finde noget, vi kan lide, også hvis der ‘kun’ er 30 millioner numre at vælge imellem? Valg af streamingtjeneste for musik er ikke altafgørende.

Enormt meget musik til få penge

Fordelene ved at streame musik er således, at du har adgang til en uhyrlig pladesamling, og du har adgang til den, hvor du end er, hvis altså du også har adgang til internettet. Har du en mobil enhed med dig, kan du koble denne til et stereoanlæg og afspille din musik i god kvalitet, også for eksempel når du er på besøg hos andre mennesker. Koblingen af din mobile enhed med anlægget kan ske uden kabler.

Spar penge og spar plads

På den måde kan man sige, det er et ekstremt godt tilbud at kunne få adgang til mange millioner musiknumre for blot 99 kr. om måneden. Samtidig sparer du selvfølgelig plads derhjemme, fordi du ikke skal have en stor samling CD’er eller LP’er i vinyl stående på hylderne. Lad os sige, der i snit er 10 numre på en LP, og du har adgang til minimum 30 millioner numre: 3 millioner LP’er fylder en del i stuen! Desuden slipper du for besværet med kabler, der ligger og flyder alle vegne.

Omvendt kan man sige, der kan være noget meget rart ved en pladesamling. Især de gamle vinylplader, hvor coveret i sig selv tit var et lille kunstværk. Hvis du opsiger dit abonnement hos en af dine streamingtjenester, mister du samtidig din pladesamling. Du lejer den kun. Men så kan man igen sige, at kun de færreste har råd til at anskaffe sig en pladesamling på over 3 millioner LP’er.

Streaming betyder reelt at leje

Streamingtjenester er med god grund blevet populære, hvad enten det drejer sig om streaming af TV eller musik. Du får adgang til enormt meget for få penge, og du får stor fleksibilitet, så du kan se TV eller lytte til musik, hvor du end opholder dig. Så længe du kan være online. Men samtidig skal du være opmærksom på, at streaming i bund og grund drejer sig om at leje film, TV-programmer og musiknumre.